Productbeschrijving
Details
Oltrepò Pavese (Lombardia)
Dit nog vrij onbekende Noord-Italiaanse wijngebied ligt ten zuiden van de rivier de Po in het zuidelijkste puntje van Pavia (de meest zuidwestelijke provincie van de regio Lombardije) en heeft sinds 1970 zijn eigen DOC. Letterlijk vertaald betekent Oltrepò Pavese: de overkant van de Po in Pavia. Het gebied grenst in het oosten aan Emilia Romagna, in het zuiden aan Liguria en in het westen aan Piemonte en ligt aan de voet van de Ligurische Alpen en de Apennijnen. De wijngaarden staan op de klei- en kalkrijke heuvels van Oltrepò en zijn voor de rode wijnen voornamelijk beplant met Pinot Noir aangevuld met Barbera, Bonarda, Vespolina, Croatina, Uva Rara & Cabernet. Voor de witte wijnen bestaat de beplanting uit Pinot Grigio, Riesling, Chardonnay en Moscato. Van deze keur aan druivenrassen worden zowel stille- als mousserende wijnen gemaakt. Op slechts 70 kilometer ten zuidwesten van Milaan kan het contrast haast niet groter zijn en biedt de ongerepte, natuurlijke omgeving met zijn grote biodiversiteit een zee van rust.
Conte Vistarino, Tenuta Rocca de’ Giorgi: bevindt zich in het hart van de Scuropasso-vallei en wordt gerund door de adellijke familie Giorgi di Vistarino die zich in 1654 in Pavia vestigde. Hun uitgestrekte landgoed behelst maar liefst 826 hectare. Wat neer komt op 80% van de oppervlakte van de gemeente Rocca de'Giorgi. Hiervan bestaat ruim 640 hectare uit bossen, weilanden, akkerland en bomen voor houtproductie. Omdat wijnbouw de essentie van Conte Vistarino is zijn de resterende 180 hectare beplant met wijngaarden. Waarvan ruim 140 hectare met Pinot Noir, de overige 40 hectare zijn beplant met Pinot Grigio, Riesling, Chardonnay, Moscato, Croatina, Barbera, Vespolina & Uva Rara. Al deze wijngaarden vallen binnen de DOC Oltrepò Pavese. Dankzij de grootte van het areaal heeft Vistarino een grote diversiteit aan verschillende bodemsoorten waardoor voor ieder ras de best mogelijke plek kon worden uitgezocht om de beste resultaten te behalen. De plantdichtheid bedraagt in veel gevallen meer dan 5.000 stokken per hectare. Oogsten doet men handmatig of machinaal, afhankelijk van de wijn. Het was pionier Carlo Giorgi di Vistarino die in 1850 de allereerste Pinot Noir stokken (in de geschiedenis van Italië) vanuit de Bourgogne in Frankrijk importeerde. Met als initiële doel om de grote Franse wijnen uit de Bourgogne & Champagne te kunnen imiteren. De meest geschikte wijnbouwgronden vond hij hiervoor in Oltrepò Pavese. Conte Vistarino is tevens het eerste Italiaanse wijnbedrijf dat een méthode Champenoise of méthode traditionelle ging maken van Pinot Noir. Vandaag de dag is Pinot Noir de hoofddruif in dit gebied en heeft in 2010 zelfs zijn eigen DOC (Pinot Nero dell'Oltrepò Pavese) weten te behalen. Met 2.000 hectare toebedeeld aan dit ras bezit dit gebied zelfs het grootste Pinot Noir areaal van Italië. Vistarino’s wijnmakerij werd in 2018 volledig gemoderniseerd en voorzien van de meest baanbrekende technische hoogstandjes waarmee het in Oltrepò Pavese toonaangevend is geworden op het gebied van innovatieve wijnbereiding. Dit alles met als doel om elegante, authentieke en smaakvolle wijnen te maken waarin de terroir tot uitdrukking komt. Met consistent, uitstekende kwaliteiten worden Vistarino’s wijnen tot de beste van de regio gerekend en kan zich met recht La Casa del Pinot Nero noemen.
Pinot Nero Rosé Brut, Conte Vistarino: gemaakt van 100% handmatig geoogste Pinot Noir druiven afkomstig van wijngaarden in de heuvels op kalk- en kleirijke bodem. Plantdichtheid bedraagt 5.500 stokken per hectare. Na inweking op lage temperatuur (voor kleur- en smaakopname) volgt een zachte persing tot ongeveer 65% van het sap uit de druiven is gedrukt. Dit sap is kwalitatief beter omdat het meer aroma’s en frisse zuren bevat en beduidend eleganter is dan het sap wat daarna uit de druiven komt. Langzame temperatuur-gecontroleerde vergisting en rijping op edelstaal met behoud van de afgestorven gistcellen (lie-fine) tot december. Vervolgens wordt de jonge, nog niet mousserende wijn overgebracht naar speciale hoge druk tanks van edelstaal. Hier wordt een natuurlijk gistmengsel aan de wijn toegevoegd en gist de wijn een tweede keer. Omdat het ontstane koolzuurgas niet kan ontsnappen wordt dit opgenomen in de wijn (Charmat-methode). Hierna rijpt de wijn nog ruim 6 maanden op het lie fine om vervolgens op fles te worden gebracht. Zalmroze kleur. Fijne, vriendelijke bubbeltjes. Voortreffelijke neus en smaak met heerlijke Pinot Noir tonen die onmiskenbaar doen denken aan een Bourgogne. Met tonen van framboos, aardbei, rode & zwarte bes, braam en een hint van geel fruit. Sappig, smaakvol, heerlijk zuiver en verfrissend. Met een lekkere, lange fruitige afdronk en het voor Italië zo herkenbare lichte bittertje.
Wijn-spijs: uitnodigende feestwijn en schitterend als aperitief, bij kruidige Aziatische gerechten, zeevruchten, schaal- en schelpdieren, zachte kazen, pasta, pizza, gevogelte, wit vlees, magere- en vette vis, groentegerechten, salades en ovenschotels.
Domein-botteling.
Alcohol: 12,5%
Inhoud: 0,75 l.
Nu drinken en bij voorkeur binnen 3 jaar na aankoop drinken.
Kleur: rosé
Extra informatie
Extra informatie
| Soort | Mousserend & parelend |
|---|---|
| Smaaktype | Droog |
| Intensiteit | Smaakvol & Fruitig |
| Type mousserende wijn | Spumante |
| Type parelend | N.V.T. |
| Land | Italië |
| Streek / appellatie (alfabetisch) | Lombardije / Lombardia, Oltrepò Pavese |
| Wijnhuis / producent | Conte Vistarino, Tenuta di Rocca de' Giorgi |
| Druivenras (alfabetisch) | Pinot Noir |
| Past bij | Antipasti, Aperitief, Gevogelte, Groentegerechten, Kruidige gerechten, Magere vis, Pasta & Pizza, Pikante Aziatische gerechten, Salades, Schaal-en schelpdieren, Sushi, Tapas, Vette vis, Vis zonder saus, Wit vlees, Zachte & romige kazen, Zoete Aziatische gerechten |
| Botteling | Domein-botteling |
| Biologisch of Terra Vitis gecertificeerd | Niet |
| Inhoud | 0.75 Liter |
| Flessluiting | Kurk |
| Houtrijping | Nee |
| Alcoholpercentage | 12% - 13% |







