Productbeschrijving
Details
Domaine Bideau-Giraud.
Sinds 1936 heeft Muscadet zijn eigen a.c. Deze wijn wordt gemaakt van Melon de Bourgogne. Een druivensoort die men importeerde uit de Bourgogne. Deze was daar in het begin van de 18de eeuw na zeer strenge vorst voor het grootste gedeelte bevroren. Pas in 1971 kreeg een klein gebied tussen de riviertjes de Sèvre en de Maine een aparte appellatie. De grond bestaat juist daar uit silicium, mica-leisteen, graniet, ortho-gneiss en klei en levert betere kwaliteiten dan in het gewone Muscadet-gebied. Hier wordt de extra benaming "sur lie" toegevoegd. Dat wil zeggen: men laat de afgestorven gistcellen, de lie, op de bodem van de cuves liggen. Deze cellen geven dan hun specifieke smaak af en voeden de wijn. Na 1 maart en voor 30 juni, volgend op de oogst, moet de jonge wijn op fles zijn gebracht om alle fraîcheur te behouden. Het is een ideale witte wijn voor elk moment van de dag. Aanbevolen serveertemperatuur ongeveer 10°C . Daniël Bideau werkt er hard aan om de kwaliteit van de Muscadet zo hoog mogelijk te krijgen. Dat dit succesvol is verlopen moge blijken uit de vele medailles, die hij met zijn wijnen in de afgelopen jaren heeft verdiend. Alle respect voor de natuur!
De wijngaard waar deze wijn van afkomstig is ligt op de beste grond in het Muscadet gebied, in oude lijsten stond deze al vermeld als Grand Cru. Gewerkt wordt via de "Terra Vitis" methode, nagenoeg biologisch. De bladeren aan de wijnrank worden groter met als gevolg dat de druiven een nog betere rijpheid krijgen. Met zo'n basis is het dan ook niet verwonderlijk dat hier deze exceptionele wijn vandaan komt. Gemaakt van 100% Melon de Bourgogne, aangeplant op een ondergrond van orthogneiss (verweerd vulkanisch gesteente). Spontane vergisting en rijping op het "lie fine" met regelmatige opwerveling.
Een klein deel van deze jaargang rijpte op vaten van acacia-hout. Heldere, lichtgele kleur. Complexe, zuivere neus met frisheid, een tikje karamel, terroir, kruidigheid en iets honing. Rijke, sappige smaak in het verlengde van de neus en een lange afdronk. Opvallende witte wijn die pas na drie tot 5 jaar op zijn best is en met gemak meer dan 10 jaar houdbaar is.
Wijn-spijs: lekker als aperitief, bij schaal-en schelpdieren, vis al dan niet met saus, wit vlees en gevogelte.
Domein-botteling.
Alcohol: 12,5%.
Inhoud: 0,75 l.
Nu drinken tot 2029.
Kleur: wit
Extra informatie
Extra informatie
Soort | Wit |
---|---|
Smaaktype | Droog |
Intensiteit | Smaakvol & Kruidig |
Type mousserende wijn | N.V.T. |
Type parelend | N.V.T. |
Land | Frankrijk |
Streek / appellatie (alfabetisch) | Loire, Muscadet Sèvre et Maine |
Wijnhuis / producent | Domaine Bideau-Giraud |
Druivenras (alfabetisch) | Melon de Bourgogne |
Past bij | Aperitief, Gerookte vis, Gevogelte, Groentegerechten, Kruidige gerechten, Salades, Schaal-en schelpdieren, Vis met saus, Vis zonder saus, Wit vlees, Zachte & romige kazen |
Botteling | Domein-botteling |
Biologisch of Terra Vitis gecertificeerd | Wel |
Inhoud | 0.75 Liter |
Flessluiting | Kurk |
Houtrijping | Ja |
Alcoholpercentage | 12% - 13% |