Productbeschrijving
Details
Bodegas Vegamar (D.O. Valencia) werd opgericht in 1999 met als doel om op natuurlijke wijze karaktervolle Mediterrane wijnen van topklasse te maken. Het bedrijf is gelegen in Calles ten noorden van de stad Valencia in het gewest Los Serranos. Vanwege het unieke microklimaat is dit deel uitzonderlijk geschikt voor wijnbouw en olijventeelt. Hier ligt het prachtige ruwe natuurgebied Alto Turia met hoge bergtoppen die aflopen tot de oevers van de rivieren. In dit nog vrijwel onbekende gebied zijn weinig toeristen en kan men zich nog echt één voelen met met de natuur. De omgeving is rijk aan archeologische opgravingen uit de Romeinse tijd.
Hier heerst een Mediterraan landklimaat waardoor de temperaturen extremer zijn. De winters zijn koud, de zomers heet en droog. 's Nachts koelt het sterk af wat het rijpingsproces vertraagd, de aromavorming bevordert en waardoor een perfecte balans tussen zuren en suikers bereikt wordt. De jaarlijkse regenval ligt op 350 - 400 mm. en valt voornamelijk tussen oktober en april.
Vegamar en bezit een areaal van 100 hectare waarvan momenteel 50 hectare in productie is. Deze wijngaarden zijn spectaculair gelegen zijn tussen de rivieren Turia en Tuéjar op ongeveer 650 meter boven zeeniveau. Geleiding via hekjes voor betere fotosynthese en goede ventilatie ter bescherming tegen schimmels. Aanplant bestaat uit Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Tempranillo, Sauvignon Blanc en Macabeo. Daarnaast worden tests gedaan met Petit Verdot, Pinot Noir, Gewürztraminer en Albariño. Plantdichtheid van 2.200 stokken per hectare met een maximale opbrengst van 3 - 4 kilo per plant. Men werkt hier volgens biologische landbouwprincipes (zonder dat men daarvoor gecertificeerd is): organische compost van rundvee, organische bestrijdingsmiddelen en het inzetten van feromonen tegen schadelijke insecten. Bodemsoorten zijn divers en variëren van zanderige grond tot kalksteen, slib en klei en geven allen een eigen karakteristieke smaak wat duidelijk bijdraagt aan de rijkheid en complexiteit van de wijnen. Zo levert klei rijke, gespierde wijnen vol kleur en polyfenolen. Zand wordt warmer, geeft lagere opbrengsten en levert aromatische wijnen met finesse. Op slib dringen de wortels makkelijk door de verschillende lagen ten faveure van de mineraliteit. Deze grondsoorten hebben een gemiddelde tot lage vruchtbaarheid waardoor de opbrengsten laag zijn en er druiven van hoge kwaliteit geproduceerd kunnen worden. Het oogsten van de druiven doet men in de koelte van de nacht en de vroege ochtend. Volledige ontsteling en inweking op lage temperatuur met behulp van koolzuurgas, waarna een temperatuur gecontroleerde vergisting volgt. Vervolgens wordt alles in het werk gesteld voor maximale smaakopname en wordt iedere vorm van oxidatie voorkomen. Top wijnen gemaakt door Pablo Ossorio. Eén van de leidende oenologen van Spanje.
Vegamar Blanco 2020 komt uit Vegamar's signature-lijn. Gemaakt van de beste selectie Sauvignon Blanc en Moscatel (Muscat d'Alexandrie) druiven. Beide rassen werden in de nacht geoogst en afzonderlijk van elkaar, droog gevinifieerd. Inweking van 12 uur met schilcontact. Volledige rijping op edelstaal voor het behoud van alle fijne fruitaroma's. Intens geurend bouquet met tonen van bloesem, rozen, ananas, passievrucht, limoen, muskaat en terroir. Complexe, rijke smaak met een goede structuur en een lekker verfrissend smaakspel waarbij de Sauvignon Blanc duidelijk op de voorgrond ligt. Met fijne terroir-tonen een een lange afdronk. Guia Penin 89/100.
Wijn-spijs: bijzonder als aperitief, bij wit vlees, gevogelte, antipasti, tapas, schaal- en schelpdieren, vis al dan niet met saus, zuurkool en risotto.
Domein-botteling.
Alcohol: 13,5%.
Inhoud: 0,75 l.
Nu drinken tot 2025.
Kleur: wit
Extra informatie
Extra informatie
Soort | Wit |
---|---|
Smaaktype | Droog |
Intensiteit | Smaakvol & Fruitig |
Type mousserende wijn | N.V.T. |
Type parelend | N.V.T. |
Land | Spanje |
Streek / appellatie (alfabetisch) | Valencia |
Wijnhuis / producent | Bodegas Vegamar |
Druivenras (alfabetisch) | Moscatel, Muscat d’Alexandrie, Sauvignon Blanc |
Past bij | Antipasti, Aperitief, Gerookte vis, Gevogelte, Groentegerechten, Kruidige gerechten, Magere vis, Salades, Schaal-en schelpdieren, Sushi, Tapas, Vis met saus, Vis zonder saus, Wit vlees, Zachte & romige kazen, Zuurkool |
Botteling | Domein-botteling |
Biologisch of Terra Vitis gecertificeerd | Niet |
Inhoud | 0.75 Liter |
Flessluiting | Kurk |
Houtrijping | Nee |
Alcoholpercentage | 13% - 14% |